fredag 16 oktober 2009

5.40

5 minuter och 40 sekunder. Jag har kommit fram till den tiden efter många om och men. Det som är lite irriterande är att tiden ändå inte alltid stämmer, men 5 & 40 är hädanefter alltid tiden jag utgår ifrån. Jag talar naturligtvis om att koka ägg. Jag vill ha dem krämigt kletiga.
Jag har provat många olika sätt och detta har jag kommit fram till: lägg i äggen i kastrullen och fyll med vatten, ställ på plattan på full värme. Ratta in din timer på 5.40 men starta den inte än. När äggen hoppar i kastrullen och kanske att det skvätter vatten över kanten och pyser mot plattan, då startar du timern, dra ner plattan till fyran och vänta tills timern piper. Ta av kastrullen och spola kallt ganska länge (jag spolar kallt länge för jag har så jävla värmekänsliga händer, jag kan inte skala ägget annars). Klart.
Är det väldigt små ägg får man dra av lite tid och är de väldigt stora kanske lägga till, men det handlar bara om kanske tio tjugo sekunder.
I och med detta sätt har jag ökat kvoten av perfekta ägg avsevärt. Jag kan äta min äggmacka med belåtenhet varje morgon.

1 kommentar:

Huskorset sa...

Perfekt äggkokning är stor konst. Folk säger om andra som de tycker inte kan laga mat att "han/hon kan inte koka ett ägg ens".

De vet inte vad de pratar om.